onsdag den 22. juni 2011

Nye community-tricks fra strikkefolket

Communities på nyhedssites er som regel plaget af ekstrem hård og negativ omgangstone blandt brugerne, og et had/kærlighedsforhold til mediet bag, derfor er jeg altid på udkig efter communities der formår at skabe et positivt, høfligt og konstruktivt miljø.

Tilfældigt så jeg i min twitterstrøm et site, Ravelry, nævnt af Nene La Beet. Siden kan ikke ses uden at man tilmelder sig, så jeg tog en hurtig wiki på den: sitet er 4 år gammelt og har mere end 1 million brugere med fælles interesse for strikning, hækling og vævning.

Jeg spurgte min gode kollega, Lea, som jeg ved, er bidt af en gal strikkepind, om hun kender sitet, og det gør hun naturligvis, og hun er endda aktiv bruger. Jeg bad hende sammenfatte sitets kultur, og her er et par af hendes væsentlige pointer:

Noget af det bedste ved forummet er at reglen over alle regler er Don’t be a jerk. Det er selvfølgelig svært at overfører til et eksisterende forum, men det er nu en god regel.

Den anden rigtigt god ting er knapperne educational, interesting, funny, agree, disagree, og love, som er i bunden af alle poster. Det kan starte noget lidt drama når folk opdager at andre er uenige med dem, men til gengæld kan det holde folk fra at være grove igen, når de ser at størstedelen er uenige i det de skriver. Det gør desuden at man kan reagere på post uden nødvendigvis at skrive et svar. Folk kan også vælge ikke at kunne se de forskellige knapper. Hvis f.eks. man reagerer negativt på at folk trykker disagree på ens poster, kan man bare vælge den fra under de knapper man kan se. Dvs. knappen er der stadigt for andre at se (og trykke på) men man kan ikke se den.

Udover at man kan interagere via knapper, kan man også vælge at ignorere brugere samt at markere dem som nogen man er uenig med. Hvis man vælger ignorer bruger kan man ikke se poster og tråde startet af denne. Hvis man vælger at markere en bruger som man er uenig med, skiftes deres avatar/icon ud med teksten Disagree på grøn baggrund. Personen man markerer på disse måder får det ikke at vide, så det kan ikke starte yderligere drama.

På tråd niveau kan man vælge at ignorere hele tråde, så at det forsvinder fra de viste tråde under et forum. Man kan også vælge at følge (watch) interessante tråde, som derved bliver markeret og rykkes i toppen af nye tråde når der er nye poster. Så kan man undgå diskussioner man ikke er interesseret i og være sikker på at kunne følge med i interessante diskussioner.


Udover den gode tone på forummet, så er det jeg bedst kan lide knapperne samt muligheden for at ignorere personer og tråde. Det virker som om at de funktioner er med til at skærer ned på mængden af drama på forummet.

Det synes jeg er interessant. Tænk hvis strikkernes høflige omgangstone kan overføres til nyheds-communities ved hjælp af flere valgmuligheder end Facebooks ”synes om” og flere ”usynlighedsfunktioner”.

Jeg er ikke blind for, at så enkelt er det nok ikke. Der er forskel på at udveksle strikkeopskrifter og diskuterer politik og krim-stof. Men alligevel, tror jeg at funktionaliteterne må kunne gøre en forskel.


Bonusinfo: Yarn bombing
Min kollega gjorde mig opmærksom på et fænomen, jeg aldrig har hørt om: Yarn bombing. Det er strikkernes form for graffiti-maling. I stedet for at spraymale, strikker de trøjer, sokker, armbånd og meget andet som de så syr fast på statuer og lygtepæle. Som de siger: Improving the urban landscape one stitch at a time.

Tænk at stå op en morgen og vælte ud livet, og opdage at den lokale statue eller ens bil har fået en strikketrøje på? Tjek disse fotos, det er skægt, og artikel fra The New York Times  :-)

I øvrigt var 11.juni i år første international Yarn bombing day. Så hold med, om din lokale lygtepæl har fået trøje på!


1 kommentar:

  1. Gode tanker og input. Tror godt på at man kan motivere brugere til at behandle hinanden pænt via forskellige funktioner. Fx. et strikkeforum el.lign. har dog den fordel frem for et nyhedssite, at alle dem der er i dette forum har samme interesse. Disse niche-forums lægger jo op til at man hjælper og inspirerer hinanden - De har altså noget til fælles. Et nyhedssite skyder med spredehagl og hvis man kommenterer der, tror jeg mere det handler om at få sagt sin mening / teste sine holdninger op mod andres. Der er større chance for at brugerne ikke har ret meget til fælles - andet end at være uenige. Men måske disse funktioner du henviser til kunne hjælpe brugerne på nyhedssites, til at være uenige på en mere konstruktiv måde.

    SvarSlet