tirsdag den 23. september 2014

Hvad må du på sociale medier?

Mit fagforbund, Dansk Journalistforbund, har ” lanceret en ny juridisk rådgivningsportal, der handler om hvad du må og hvad du ikke må på sociale medier.”

Dejligt, for sådan en som mig, der arbejder i krydsfeltet mellem nyhedsjournalistik og sociale medier, og endda forsøger at undervise mine kolleger i at begå sig. For det er ikke altid lige nemt at gennemskue juraen og etikken i de (snart ikke så) nye medieformer.

Mit twitterfeed pippede da også straks nogenlunde unisont af glæde over portalen, så jeg er nok ikke den eneste der har brug for et råd i ny og næ.

Embedding

Et af de emner der interesserer mig, er hvad jeg kan tillade mig at bruge af indhold fra de sociale medier på det website jeg arbejder for, nordjyske.dk. Jeg tænker naturligvis ikke på hvad jeg kan stjæle, men hvordan jeg kan integrerer indholdet gennem de værktøjer, flere sociale medie-platforme stiller til rådighed.

Her angives det nogenlunde klart:

"Som tommelfingerregel bør du kun bruge billeder og andet materiale inden for de rammer og funktionaliteter, som det pågældende sociale medie stiller til rådighed, fx deling, likes og embedding. Lægger du billedet på dit skrivebord for at uploade det igen eller overføre det til et andet socialt medie eller din hjemmeside, vil det højst sandsynligt ikke være lovligt."

Skønt. Bortset fra, at jeg ikke skal lede længe på nettet før der er dissens. For eksempel her og her.

Så er jeg tilbage ved, at jeg skal spørge brugeren om lov først, selv om jeg blot bruger den embed-funktion, brugeren allerede har accepteret. Det er selvfølgelig også den bedste stil, men i forhold til for eksempel en Storify med 20-30 elementer, bliver det alt for tidskrævende, og det er jo ikke sikkert fodboldspilleren eller politikeren gider svare tilbage.

Balladen er naturligvis helt grundlæggende, at gammel lovgivning og ny kultur ikke er justeret efter hinanden. Der findes ikke retspraksis på området, men hvem pokker gider være den første, der ryger i byretten? Lex Linse? I think not.

Her må man altså sammen med sin chef vælge en linje, og træffer man det frække valg, så må man håbe på, at juristen fra Dansk Journalistforbund får ret.

Min ophavsret

Den anden vej er heller ikke helt uproblematisk: Hvilke rettigheder sociale medier til det materiale, jeg uploader?

Her forklarer portalen blandt andet:

"Det sociale medie har desuden adgang til at videresælge materialet til tredjepart.

DJ har endnu ikke oplevet, at et af de sociale medier udnytter licensen til at bruge materialet til reklame eller markedsføring uden for det sociale medie."


Av. Det plejer jeg ellers at forklare mine kolleger, IKKE er tilfældet. Efter min (som ikke-jurist) opfattelse, drejer det sig snarer om, at man giver fx Facebook en licens til at bruge ens fotos, i de forskellige funktionaliteter, der findes på Facebook. 

Sådan har jeg hørt advokaten Martin von Haller Grønbæk forklare det mundtligt. Den samme forklaring gives også (af en ikke-jurist) i et lidt ældre blogindlæg her.

Jeg ville ønske der der snart kom juridisk klarhed på det her område, suk. 

DJ og sociale medier

Og så et lille suk mere: Kunne DJ overveje, at gøre en portal om sociale medier, social? Der kunne måske blive plads til et lille bitte kommentarfelt, hvor man kunne stille spørgsmål og kommentere?

På trods af mine indvendinger, er der masser af god og fornuftig viden i portalen, så sus forbi og bliv klogere. Men bevar også her din skeptiske sans.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar