mandag den 14. oktober 2013

Twitterhashtags for kommunal- og regionalpolitikere - en guide

Når man er helt ny eller forholdsvis ny på Twitter, kan det være ret forvirrende med alle de hashtags. Se bare hvad byrådsmedlem i Aalborg Daniel Nyboe Andersen (R) tweetede for nyelig:

Det går ikke at vi ikke har styr på hashtags så kort tid før kommunalvalget, så her kommer en guide til

Kommunal- og regionalpolitiske hashtags


Hvad er et hashtag? Et hashtag er et slags emneord. Det starter med tegnet # og efterfølges uden mellemrum af et eller flere ord. Et hashtag skal helst være kort, da der kun er plads til 140 tegn i et tweet. Derfor kan ordene være forkortet. Et hashtag kan være skabt til et løbende emne eller til en særlig begivenhed. Der skelnes ikke mellem store og små bogstaver.

Hvad skal vi bruge hashtags til? Det bruges til at kategorisere tweets. Når et tweet er kategoriseret med et hashtag, kan det søges frem af dem, der interesserer sig for netop det emne. Det kan du også gøre, og bør gøre, så du kan holde øje med hvad vælgerne og dine konkurrenter skriver på Twitter. Du kan i hvert fald være sikker på at journalister kigger med på denne måde. Søgningen sker i øvrigt realtime.

Hvem bestemmer hvad et hashtag skal hedde? Det gør ingen og alle. Ja, jeg ved det godt. Det var et irriterende uklart svar, men sådan er det. Det betyder også at flere kan tage initiativ til et hashtag samtidig og nå forskellige resultater.

Hvem der har fundet på det landsdækkende hashtag for KommunalValget i 2013, #kv13, ved jeg faktisk ikke, men hashtags på regions og kommuneniveau, er blevet til på initiativ af Lars Damgaard Nielsen fra Danmarks Radio.


Når vi skal stemme på politikere, sker det (blandt andet) efter geografi, derfor er hashtags også opdelt i geografi.

Regionsvalg: Hvis du stiller op til regionsvalget i for eksempel Region Midtjylland, så skal du bruge hashtagget #rvmidt. RV står for RegionsValg, midt for MIDTjylland.

Du kan se hashtags for de øvrige regioner i dette dokument lavet af Lars Damgaard Nielsen.

Kommunalvalg: Hvis du stiller op til kommunalvalget i for eksempel Vejle, så skal du bruge hashtagget #vejlepol. Du kan se hashtags for de øvrige kommuner i dette dokument.

Bemærk at hashtagget for kommunalvalg i Vejle ikke er #kvvejle, altså KommunalValg VEJLE, hvilket ville være mere logisk. Istedet for kv (kommunalvalg) er pol (politik) brugt sammen med bynavnet, for at hashtagget også har levetid efter kommunalvalget.

Forvirret? Det korte af det lange er, at uanset om du tweeter om kommunalvalg eller om kommunlapolitik, så brug #dinbypol, altså #vejlepol, #aalborgpol, #grevepol etc.

Der findes som nævnt desuden et landsdækkende hashtag, #kv13.

Hvorfor er der et hashtag der hedder #kvnord? Hashtagget er et hashtag for tweets der handler om kommunalvalg i Nordjylland på tværs af de nordjyske kommuner. Så hvis man interesserer sig for hvad der sker i samtlige kommuner i Nordjylland, kan man følge det hashtag. Der findes også et hashtag på tværs af de syddanske kommuner, #kvsyd, men ikke for de andre regioner.

Hvilke hashtags skal jeg bruge? Hvis du stiller op i en kommune, så brug hashtagget for kommunen, for eksempel #vejlepol, og desuden #kv13. Hvis du opstiller i Nordjylland eller Syddanmark, så tilføj henholdsvis #kvnord eller #kvsyd. Du skal altså bruge to eller maksimalt tre hashtags.

Der findes andre hashtags for kommunalvalg i Danmark end de nævnte? Ja, det gør der. Som sagt kan flere tage initiativ til et hashtag samtidig og nå forskellige resultater. Lad være med at bruge dem, men hold dig til de ovenstående hashtags. Jo mere disciplineret vi bruger hashtags, des mere præcist kan vores tweets søges frem af interesserede.

Skal jeg ikke lige smide et #vejle eller #odense på også? Nej, lad være med det. Det er alt for upræcist.

Jamen, så #dkpol da? Nej, heller ikke. #dkpol er hashtagget for landsdækkende politiske emner, altså DanmarK POLitik. Men hvis du skriver et tweet, der ikke handler om kommunalpolitik, men om landspoltik, så skal du naturligvis bruge det hashtag.


Og så et lille suk: Selvom tiden er knap, så lad være med at dobbeltposte på Twitter og Facebook. Det ser så fjollet ud og giver ofte ingen mening.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar