fredag den 2. august 2013

Værdien af kommentarer

Forleden meldte journalist ved Berlingske, Line Holm Nielsen ud, at hun er stoppet med at læse kommentarerne under artiklerne på Berlingskes hjemmeside:

"For hvert konstruktivt, interessant eller tankevækkende input er der fem eller ti kommentarer, der ganske enkelt er så ondskabsfulde, uhøflige og uvidende, at man kan undre sig over, at folk faktisk lægger navn til. Racisme, sexisme og skældsord fyger som vindhekse i Texas."
Den holdning udfordrede social media ekspert Trine-Maria Kristensen i går på Twitter:


Og så gallopperede debatten ellers derudaf i mange forskellige tråde og med mange inputs for og imod.

Moderation

Skal journalister læse de kommentarer der kommer til deres artikler? Ja, det synes jeg de bør, men der er ingen tvivl om at tonen ofte er ekstremt hård og ondskabsfuld. 

Det er der kun en løsning på: moderation. På nordjyske.dk har vi organiseret os således, at jeg og en kollega modererer debatten i normal arbejdstid og webjour tidlig morgen og aften. Det er også oftest os der svarer på de kommentarer der skal svares på. Det gør vi i samråd med journalisten.

Hvilken værdi har kommentarfeltet?

En del af diskussionen gik også på, om kommentarfeltet har en værdi. Er det blot bøvs fra kloakken, der skal fjernes og modereres? Og er grunden til at webmedier bliver ved med at have kommentarmuligheder udelukkende, at det skaber sidevisninger?

Der er ingen tvivl om at sidevisninger spiller en rolle, og jeg ser i øvrigt ikke noget odiøst i, at gratisterne betaler på denne måde,  men jeg synes det har flere andre værdier at have kommentarmulighed.

For det første har læserne en mulighed for at have en (demokratisk) debat med hinanden om et aktuelt emne. 

For det andet har de mulighed for at byde ind med viden og erfaringer omkring et emne, som ligefrem kan være løsningsorienteret. Og det sker faktisk at berørte og beslutningstagere både diskuterer og læser med.

Det er her hvor vi ofte håber på at støde på en kilde eller en case som vi kan bruge til nye artikler. Det sker, men jeg kan ikke erindre hvornår det skete sidst, og det siger jo nok noget om, at det desværre ikke sker så tit.

For det  tredje kan læserne komme med rettelser til artiklen (stavefejl, faktuelle fejl, forkert foto, etiske indvendinger) og i det hele taget kommunikerer direkte til journalisten/mediet.

Især dette tredje punkt gør vi meget i hos os. Læserne overvåger nøje vores tekster, og vi retter og takker når læseren har ret i at vi har begået en fejl, eller forklarer os, hvis vi mener vi har ret.

Så for mig at har kommentarfeltet en vigtig og væsentlig værdi som kommunikationssted læserne i mellem og fra læser til medie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar