torsdag den 7. marts 2013

Radio ANR på Instagram


Sidste år besluttede en kollega og jeg os for, at vi skulle eksperimentere med Instagram. Vi valgte at det skulle være NORDJYSKE Mediers kommercielle, regionale radiostation ANR, der skulle være omdrejningspunktet for forsøget. ANR har et ungt publikum og det professionelle musikmiljø så ud til at have godt fat i Instagram som social medie kanal allerede.

ANRs mest populære program er deres morgenprogram, Anne og de herreløse hunde, hvor Anne Kejser er hovedvært sammen med skiftende mandlige værter, Niarn, Niels Skovmand og Torben Chris. Stilen er humoristisk og anarkistisk, med masser af pjat og gakkerier, konkurrencer, kendisgæster og interaktion med lytterne.

Hvert år til Nibe Festivalen, er ANR tilstede og sender live i dagtimerne fra Skalskoven. Det er her kernelytterne og de bands der spilles i radioen kommer, så her skulle forsøget stå sin prøve.

Nibe Festivalen
Under festivallen postede vi fotos vi selv tog med mobilen eller som marketingsafdelingens fotograf tog. Fotos var fra koncerterne, interviews backstage og fra radiostudiet, som var udendørs i publikumsområdet.

Vi havde det beskedne mål at vi i løbet af festivalens 4 dage skulle have 50 followers. Vi gjorde fem ting for at opnå målet:

-          Vi brugte #nibe og #nibefestival hashtag ved fotoopslag
-          Vi knyttede Instagramkontoen til ANR’s Facebookside (autofeed)
-          Vi publicerede Instagramfotos via ANRs Twitterkonto (manuelt)
-          Vi likede andres fotos med Nibe hashtags
-          Vi likede andre brugere på Instagram, vi kunne se også var på Nibe FestivalenDa vi efter festivalen gjorde resultatet op, havde vi postet 24 fotos, modtaget 84 likes og 22 kommentarer. Vi fulgte 80 og 47 fulgte os. Altså rimeligt tæt på målet om 50 followers.

Det vigtigste vi lærte var nok, at follow-for-a-follow taktikken gav alt for lidt. Det rette indhold med de rette stjerner og de rette hashtags gav derimod kontakt med brugerne.

Christopher konkurrence
Sommeren over lå kontoen død, men fra september til primo november postede vi 16 fotos. Hovedindholdet var fra Rasmus Seebach koncert, Christopher konkurrence og diverse kunstnere på besøg i radiostudiet.

Vi brugte stadig hashtags og publicerede sideløbende på FB og Twitter. Nu følger 94 kontoen. Ikke prangende, men det kan vi nok takke den ujævne publiceringsfrekvens for.Julekalender
I december afprøvede vi en ny metode, nemlig at poste et dagligt (på hverdage) julekalenderfoto med indlagt quiz, men uden præmier.Det gav ikke en skid. Ved nytår havde kontoen 106 followers, altså 12 nye.

Mads Langer og Stoddervideo
I uge 1 – 6 postede vi 10 nye fotos.Vi brugte stadig hashtags og de samme kanaler (Instagram, Facebook, Twitter), men tilføjede et nyt: vi skrev om vores egen Instagram konto på vores website, anr.dk. Her ramte vi åbenbart en lille guldåre, for på en uge steg antal followers med 46 til 155. Det sammen med godt indhold der rammer lige ind i kernelytterne (fotos fra eksklusiv Mads Langer koncert i Aalborg), gjorde nok udslaget denne gang.

Tatovering
Den 1. marts slæbte Niarn den nåleforskrækkede Skovmand med til tatovøren, og samme aften lægger Niarn et foto op på sin personlige Instagramkonto med godt 2000 followers, hvor han nævner @radio_anr. Endnu et foto lægges på ANR's Facebookside samme aften og dagen efter på ANRs Instagram konto.
Det gav rigtig godt. I løbet af weekenden fik vi 44 nye followers og har nu (til og med uge 9) i alt 221 followers. Vi har postet 70 fotos.

Konklusioner
Instagram er sekundært medie, og det bærer vores forsøg også tydelig præg af. Fokus er stadig på eget website og Facebook, som er her hvor den bredeste kontakt og trafik ligger.

I praksis har det været min kollega og jeg der lagde fotos og tekst på Instagram, mens de, der ellers laver indholdet (radioværterne), har koncentreret sig om Radio, web og Facebook.

Vi har forsøgt at undgå alt for interne fotos. Hvad vi spiser i kantinen og hvilken mikrofon vi bruger og lignende er ikke interessant. Værterne er med til at bære brandet, så de er naturligvis med, men ellers går det på aktiviteter (koncerter og kendisbesøg).

Har du mod på at kaste dit brand ud på Instagram, også selvom du ikke repræsenterer et lige så stærkt brand som L.O.CMedina, eller, i en helt anden boldgade, Mærsk, så er her vores erfaringer opsummeret:

-       Godt indhold til målgruppen
-       Brug hashtags
-       Godt indhold kan godt bruges på tværs på Instagram, på web og Facebook
-       Indhold der er bundet for kraftigt op på en platform, dur ikke (julekalenderfotos kørte som konkurrence med præmier på web. Det kunne ikke overføres til Instagram uden præmier)
-       Få brugere med mange followers til at nævne din Instagramkonto, det giver opmærksomhed og followers
-       Brug de platforme hvor dit brand er stærkest til at henlede opmærksomheden på din Instagramkonto, fx artikel på website.


Hvad gør andre?
Jeg har kun kunnet finde 3 andre radiostationer eller programmer der bruger Instagram. Jeg har lavet to grafer.

Den første viser antal followers over tid fra uge 46, 2012, uge 1 og uge 9, 2013.

Den anden graf viser antal fotos publiceret over den samme tidsperiode.
Har du kendskab til radiostationer eller radioprogrammer jeg har overset? Har du kommentarer eller egne erfaringer du vil dele, så smid meget gerne en kommentar?

ANR's Instagram konto kan findes HER.


2 kommentarer:

  1. Meget interessant indlæg :) Sjovt at kunne følge med i hvilke tiltag der har bidraget til flere followers og at især synlighed på jeres website gav så mange nye.

    SvarSlet
  2. Tak, Anne Mette :-) Som så ofte med sociale medier, er det også her bare en god idé at knytte dem til eksisterende platforme.

    SvarSlet